ROMANTISMUL
Termenul comportă sensuri largi, diferite, în concordanţă cu scopul urmărit, afirmându-se ca o reacţie faţă de clasicism. Exprimă atitudinea estetică caracterizată prin relevarea aspectelor concrete, istorice , opuse tipurilor eterne şi abstracte ale clasicismului. Afirmă factorul emoţional, al imaginaţiei, al sensibilităţii, al subiectivităţii, spontaneităţii cu tendinţă de evaziune în vis, în trecut, în exotism.Caracteristici: introduce noi categorii estetice: urâtul, grotescul, macabrul, fantasticul, aspiraţia spre originalitate.
Dar nu despre curentul numit Romantism ,din domeniul literaturii, artei sau culturii vreau să vorbesc, ci despre ....romantismul dintr-un cuplu ...de romantismul exprimări unui sentiment numit iubire...numit dragoste....pe care il dorim existent în orice gest făcut de cel iubit ...în orice semn de complicitate care să poarte dovezi ale dragostei noastre.
Romantismul ţine de limbajul comun pe care îl dezvoltă partenerii de cuplu. În alte perioade istorice romantismul ţinea mai mult de comportamentul afişat în public: flori, plimbări, ritualuri. Societatea s-a schimbat, oamenii s-au schimbat....noi doi ne-am schimbat. Atunci şi romantismul a prins alte forme. E mult mai interiorizat, păstrat cumva la nivelul intim al comunicarii între noi doi. Fiecare cuplu dezvolta un cod al său....cu ritualuri care sunt romantice fără a urma acel scenariu clasic cu micul dejun la pat, trandafirul la fiecare întâlnire ...sau cu lumânări la cină. Astăzi romantismul ţine de inteligenţa comunicarii (jocul cuvintelor din sms sau messenger) şi de rapiditatea tastării.... un apel pe mobil... un mesaj(sms) ...o scurtă discuţie pe internet...... o cafea într-o pauză de prânz...
Astăzi refuzăm să mai credem în romantism.... sau chiar in dragoste ....şi asta doar atunci când masca furiei urâţeşte trăsăturile partenerului nostru.... atunci când indiferenţa oglindită în ochii celuilalt ne impietreşte inima. Atunci ajungem, pentru a mia oara, la concluzia că romantismul e o iluzie a timpurilor moderne...că dragostea cântată de poeţi nu mai există.... sau nu a existat niciodată.
Romantismul îl asociem cu o dragoste ideală, pe care cei mai mulţi dintre noi nu o întâlnim niciodata...şi atunci avem impresia că nu ne mai este îngâduit accesul într-o lume distinctă.
Eu sunt o romantică de fel ....şi privesc cu multă durere că s-a uitat acele gesturi de tandreţe ....de răsfăţ....de gingăşie...de a primi flori...de a-mi se face surprize pe care le ador....de a-mi cânta un cântec preferat(nu neapărat sub balcon)....de o cină romantică....de un dans ...de o ieşire fară prea mult fast ,ci inopinantă, doar noi doi ..şi natura...
...şi atunci mă întreb....şi vă întreb ....cine a ucis ROMANTISMUL din noi?
3 comentarii:
Raspunsul este relativ simplu. Viata grea si greutatile zilnice. Cand nu iti vezi capul de probleme fix de romantism iti arde. Nu e mai comod sa iti iei o bere si sa te holbezi la SUPER BINGO SHOW??? Vezi acolo niste gagicute si apoi, daca ai chef si destula bere la bord te duci peste nevasta cu gandul la alea.
Lumea se schimba, uneori cum nu ne asteptam. Crestem si anumite placeri dispar fiind inlocuite cu altele. Ne aducem aminte cu placere si nostalgie de unele, uitand ingredientul minune... tineretea si inocenta.
Daca am trai intr-o lume perfecta, ar fi 6 miliarde de lumi distincte. Dar sunt 6 miliarde de viziuni si o singura lume. Poate undeva, prin unele colturi mai exista romantism, dar se ascunde uneori cu brio in spatele minciunilor, scopurilor machiavelice sau pur si simplu este un surghiun de x ore pana in ajungi in chilotii fetei.
Pacat ca romantismul se duce de rapa... Romantismul nu se imbina bine nici cu viteza, nici cu busculada informatica actuala, nici cu fluxul de taskuri, nici cu banii de intretinere. Trebuie vointa, rabdare si dedicatie.
Foarte bine ai descris realitatea de astăzi raportat la ce numim azi romantism,dar cum spuneai şi tu totul depinde de voinţa,răbdarea şi cât de mult ne dorim să fim de romantici cu fiinţa iubită.
Doar ca in romantism, scopul nu scuza mijloacele :(
Trimiteți un comentariu